Jeļena Kordževa

Vadības un uzņēmējdarbības mācību centrs (VUMC) piedāvā jaunu tālmācības programmu jaunajiem nekustamā īpašuma speciālistiem “Speciālists nekustamā īpašuma jomā”. Programmas autore un pasniedzēja ir Jeļena Kordževa, kurai ir uzņēmēja ar 20 gadus pieredzi nekustamo īpašumu jomā. Kompānijas “EKOCENTRS” īpašniece un dzīvojamā kompleksa “Imantas Pērle” izveidotāja.

Kādai mērķauditorijai ir paredzēta programma " Speciālists nekustamā īpašuma jomā"?
- Programma paredzēts aktīviem jauniešiem, kuriem ir pietiekoši daudz ambīciju, lai pelnītu naudu, kamēr vēl nav pabeigta augstākā izglītība.

Nu, bet tās atkal ir mācības!

- Jā, tomēr tie nav gadi, bet vien daži mēneši. 3-4 mēneši un tu iegūsti profesiju, kura tevi baro.

Var taču atrast kādu vienkāršāku darbu, lai varētu pelnīt naudu.

- Tiesa gan. Bet jūs aizmirsāt galveno mūsu profesijas sastāvdaļu. Tā ir brīvība! Brīvība plānot savu laiku, brīvība uzņemties tādu darba apjomu, kādu vēlies, brīvība izvēlēties klientus pēc savas patikas un brīvība pelnīt tik daudz, cik tu pats vēlies.

Kādas īpašības ir nepieciešamas, lai kļūtu par veiksmīgu aģentu?

- Pirmkārt, komunikabilitāte. Pie kam nevis "parunāt", bet "klausīties". "Lielā auss"  - lūk tas ir laba pārdevēja instruments. Ja māki klausīties - vienmēr atradīsies tādi, kuri gribēs dalīties ar savu problēmu.

Un, otrkārt, tas, kas izriet no pirmkārt: vēlme palīdzēt risināt cilvēkiem viņu problēmas.

Treškārt, tas, kas izriet no iepriekš minētā:  profesionālas zināšanas. Tas ir tieši tas, ko sniedz šis kurss.

Par komunikabilitāti viss ir skaidrs, bet par vēlmi palīdzēt... tad sanāk, ka kandidātam pastāvīgi  jāpārved pāri ielai vecas tantiņas?

- Nekādā gadījumā! Palīdzēt vecai tantiņai, protams, ir apsveicami, bet būtu labi arī pārliecināties, vai tā tantiņa vispār grib tikt ielas otrā pusē! Iespējams, viņai vispār jāiet uz citu pusi, tad kāpēc vispār aiztikt? Un šis kā reiz ir pirmais punkts – komunikabilitāte. Varbūt vajadzēja vispirms ieklausīties vecajā sieviņā? Un, otrs. Ja tā ir vienkārši palīdzība – tad tas  ir cienīgi, bet, ja večiņu pārvešana pāri ielai - bizness, tad būtu labi iepriekš vienoties par šī pakalpojuma maksu.

Bet priekš kam vispār mācīties par nekustamā īpašuma aģentu? Vai tiešām visi, kuri strādā par mākleriem ir mācījušies?

- Ne visi. Tādi kā es, kas strādā kopš 1993. gada, nav nekur mācījušies, jo vienkārši nebija kur. Mēs esam tie, kas izveidojuši šo profesiju. Šodien mēs droši varam teikt, ka šī ir profesija, kurā ir liela daļa profesionālo zināšanu. Turklāt, liels plus – mentoringa iespējas gan apmācību laikā, gan pēc tām.

Mentorings pēc apmācībām? Visiem?

- Apsolīt visu un visiem būtu neprofesionāli. Manā nekustamo īpašumu aģentūrā jau kopš 2005. gada praktizē mentoringu - kad daudz vairāk pieredzējušie darbinieki ņem “savā paspārnē" iesācējus, palīdzot, sniedzot padomus un pārraugot darījumus.

Tad jau viss vienkārši, ielikšu mazmeitai somiņā pirms diskotēkas un - galva nesāp."

Mūsu speciālistiem aiz muguras jau no 7 līdz 24 gadu pieredze, un turklāt viņu profesionālā atbildība ir apdrošināta par 100 000 eiro. Iegūstot tādu kuratoru, nozīmē - mierīgi gulēt un neuztraukties par kļūdām. Bet, protams, šī greznība ir tikai tiem, kas turpina strādāt pie mums aģentūrā.

Bet kā jūs izvēlaties, kuru ņemt, bet kuru – nē?

-Bet kā jūs tirgū izvēlaties preci? Ņemiet vislabāko, kas jums patīk. Tāpat arī pie mums. Ņemam labākos. Tādus, kuriem ir viss kārtībā ar komunikāciju, ar vēlmi palīdzēt un ar spēju mācīties. Pārējais – pieredze. 

Un kā ar finansiālo pusi?

- Kas ar finansēm? Es patiešām uzskatu, ka naudu vajag pelnīt. Mūsu profesijā nav "stabilas algas", ir honorārs par darījumu, un tā lielumu ierobežo tikai pats darījums! Pārdevi nelielu un lētu – nopelnīji maz. Sniedzi dārgu pakalpojumu – saņēmi karalisku honorāru. Bet tam visam ir nepieciešamas ambīcijas.

Kā var zināt, vai ir ambīcijas? Jūs variet vienkārši izmēģināt.

-Pieeja " jūs mani pamāciet, bet es pamēģināšu" - ir nepareiza. Mēs taču jūs neaicinām uz degustāciju. Toties attieksme "iemāciet man pelnīt" – man patīk. Šeit ir vieta attīstībai. Jau ar pirmo darījumu, ko veiks mūsu students, viņš nopelnīs savu pirmo honorāru. Un jo tālāk, jo vairāk.

Ja runājam par ilgtermiņa perspektīvu? Kādas prognozes attiecībā uz “māklera” profesiju? Runā, ka nākotnē daudzas profesijas nebūs pieprasītas.

- Runā. Pasaule mainās, un daudzas profesijas principā izmirst. To, ko var paveikt mašīnas, roboti, datorprogrammas utt., protams, aizies. Ja nekustamā īpašuma aģenta darbs aprobežotos tikai ar nekustamā īpašuma meklēšanu pēc kaut kādiem noteiktiem šabloniem, tad to varētu veikt arī dators. Lieta ir tāda, ka mūsu darbs neiekļaujas kaut kādos noteiktos rāmjos. Ļoti bieži cilvēkam ir vajadzīgs konsultants, kas varēs ieteikt vislabāko risinājumu konkrētai dzīves situācijai. Diez vai ar to tiks galā robots! Personiskie konsultanti būs pieprasīti vienmēr!

Interviju pierakstīja Ivanda Jakovele

Dalīties